Saturday, 13 June 2015

Rahsia Labu Kuning dan Resepi Masak Lemak Labu

with 0 Comment


Bila sebut saja labu terbayang isinya yang berwarna kuning dan rasanya yang manis. Kebanyakan orang Melayu suka jadikan labu sebagai sayur masak lemak dan kuih lepat.Sememangnya masakan sayur lemak labu menjadi makanan kegemaran anak-anak saya.

Labu kuning juga boleh dijadikan sebagai makanan awal untuk mengajar anak-anak kita menyukai sayur-sayuran. Selain itu, Labu juga merupakan makanan kegemaran rasul kesayangan kita Nabi Muhammad SAW.

Ketika menikmati keenakkan Labu kuning mungkin kita tak sedar yang ianya tersimpan begitu banyak khasiat untuk kebaikan tubuh!

Antaranya Vitamin A yang merupakan sejenis zat makanan yang penting untuk pertumbuhan dan pembentukan tulang.

Ia menguatkan daya tahan badan untuk menentang jangkitan penyakit terutamanya di bahagian mata, paru-paru, kerongkong dan kulit.

Sayuran yang berasal dari keluarga Cucurbitaceae ini kaya dengan vitamin A yang membantu mengelakkan daripada diserang penyakit seperti masalah kulit, sakit mata, rabun, ketidakseimbangan gula dalam darah, jangkitan penyakit, pembengkakan di bahagian sendi, masalah paru-paru dan sebagainya.

Isi labu yang juga kaya dengan kalsium,fosfurus, zat besi, sodium, potassium, niasin, vitamin B & C dan magnesium berperanan membantu melancarkan fungsi-fungsi limpa.

Manakala biji labu, yang mengandungi lemak dan protein boleh dimakan selepas digoreng pula boleh menghapuskan masalah cacing pita dalam usus, terutamanya di kalangan kanak-kanak.



Jom kita tengok pula resepi Masak Lemak Labu

  • 1/2 biji Labu kuning
  • 1 biji cili merah
  • 2 biji bawang merah
  • 2 sb udang kering
  • 1 cawan santan
  • 2 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa

Potong Labu menjadi kiub sederhana besar dan masukkan dalam periuk.
Tumbuk halus bawang merah, cili merah dan udang kering.
Masukkan ke dalam periuk yang mengandungi Labu tadi dan masukkan air.
Rebus Labu tadi sehingga empuk.
Perasakan garam dan gula.
Masukkan santan biarkan seketika sehingga mendidih dan tutupkan api.

Tips: Untuk mengelakkan masakan cepat basi masukkan sedikit kunyit kedalam masakan.

 Selamat Mencuba!

0 comments:

Post a Comment

Anda mungkin berminat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Blogger.