Assalamualaikum
Aktiviti hari ni mengemas dan menyusun barang keperluan anak untuk kesekolah minggu depan...huhu..
Letih mengemas punya pasal kita masak benda simple-simple jer lah yea.. kebetulan pulak dalam peti ais ada ayam yang dah siap di perap. Ayam ni saya perap dua tiga hari yang lepas kononnya nak masak stim tapi teringat pulak baru-baru ni ada beli 'HappyCall Doubleside pan' belum keluar kotak lagi...hehehe inilah masanya nak mencubakan!
So, kita tukar resepi ayam stim jadi ayam panggang. Orang kata masak pakai HappyCall Doubleside pan ni masakan kita cepat masak. Nanti kita tengok cepat ke tidak yea.
Resepi Ayam panggang ni bagus untuk sesiapa yang sedang diet sebab kita masak ayam ni tak menggunakan minyak dan yang paling best sekali kita boleh buat preparation awal-awal then simpan dalam peti sejuk...bila nak masak keluarkan jer.
Ok jom kita tengok resepi dia...oh sebelum tu selain panggang boleh jugak distimkan ayam ni yea. Saya panggil resepi ni ayam panggang HappyCall ...hehehe sebab kita panggang pakai HappyCall Doubleside pan kan.. ;)
Resepi Ayam Panggang HappyCall
Bahan-bahan:
1 ekor Ayam (dibelah empat)
1 inci Halia
11/2 sudu besar serbuk jintan manis
11/2 sudu besar serbuk jintan putih
11/2 sudu besar serbuk ketumbar
11/2 sudu besar serbuk buah pelaga
1 biji bawang besar
1 inci Halia
11/2 sudu besar serbuk jintan manis
11/2 sudu besar serbuk jintan putih
11/2 sudu besar serbuk ketumbar
11/2 sudu besar serbuk buah pelaga
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
sedikit pewarna kuning telur
sedikit garam dan gula
cara-caranya:
1. Basuh ayam hingga bersih kemudian lumurkan ayam dengan pewarna kuning telur ( jangan terlalu pekat sangat agak-agak kuning saja). Ketepikan.
2. Kisarkan bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air. Kemudian gaul rata serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk buah pelaga kedalam bahan yang telah dikisar tadi.
3. Gaul rata bahan yang telah dikisar tadi pada ayam dan perasakan garam dan gula.
4. Perap ayam tadi selama 2-3 jam ( lebih lama perapan lagi bagus)
5. Panggangkan ayam sehingga masak. Siap
Macam hari ni saya masak guna HappyCall Jumbo Doubleside pan jadi saya panaskan dulu pan tu, bila dah panas kecilkan api dan letakkan ayam yang telah diperap tadi. Tak perlu letak minyak ok!
Kemudian tutup pan tu dan tunggu lebih kurang lima ~ lapan minit terbalikkan ayam dan biarkan lebih kurang lima minit lagi dah boleh angkat ayam tadi.
Memang tak sangka mudah sangat gunakan HappyCall Doubleside pan ni...ayam dia pun masak moist tak kering.
Oh ya..pasal kesan panggang yang melekat kat pan tu...tak melekat langsung uolss..nak cuci tak perlu nak gosok teruk-teruk ...sekali sapu jer dengan span pencuci dah keluar semua kesan kotoran. I loike!
Memang bestlah guna HappyCall Doubleside pan ni...hehehe tak menyesal beli. Sudahlah masakan cepat masak, senang cuci, tak melekat dan jimat letrik. Sekarang ni kan letrik pun dah mahal.
Kalau nak diikutkan HappyCall Doubleside pan ni juga boleh guna untuk buat kek tau! Next entry nanti saya try buat kek pulak pakai HappyCall Doubleside pan.
Ok setakat ini saja dulu cerita tentang ayam panggang HappyCall Jumbo Doubleside pan. Kalau ada yang berminat nak dapatkan HappyCall Jumbo Doubleside pan ni boleh Sms/Whatsapp/Telegram no ni 012 617 8480. Comfirm tak menyesal punya!
sedikit pewarna kuning telur
sedikit garam dan gula
cara-caranya:
1. Basuh ayam hingga bersih kemudian lumurkan ayam dengan pewarna kuning telur ( jangan terlalu pekat sangat agak-agak kuning saja). Ketepikan.
2. Kisarkan bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air. Kemudian gaul rata serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk buah pelaga kedalam bahan yang telah dikisar tadi.
3. Gaul rata bahan yang telah dikisar tadi pada ayam dan perasakan garam dan gula.
4. Perap ayam tadi selama 2-3 jam ( lebih lama perapan lagi bagus)
5. Panggangkan ayam sehingga masak. Siap
Macam hari ni saya masak guna HappyCall Jumbo Doubleside pan jadi saya panaskan dulu pan tu, bila dah panas kecilkan api dan letakkan ayam yang telah diperap tadi. Tak perlu letak minyak ok!
Kemudian tutup pan tu dan tunggu lebih kurang lima ~ lapan minit terbalikkan ayam dan biarkan lebih kurang lima minit lagi dah boleh angkat ayam tadi.
Memang tak sangka mudah sangat gunakan HappyCall Doubleside pan ni...ayam dia pun masak moist tak kering.
Oh ya..pasal kesan panggang yang melekat kat pan tu...tak melekat langsung uolss..nak cuci tak perlu nak gosok teruk-teruk ...sekali sapu jer dengan span pencuci dah keluar semua kesan kotoran. I loike!
Memang bestlah guna HappyCall Doubleside pan ni...hehehe tak menyesal beli. Sudahlah masakan cepat masak, senang cuci, tak melekat dan jimat letrik. Sekarang ni kan letrik pun dah mahal.
Kalau nak diikutkan HappyCall Doubleside pan ni juga boleh guna untuk buat kek tau! Next entry nanti saya try buat kek pulak pakai HappyCall Doubleside pan.
Ok setakat ini saja dulu cerita tentang ayam panggang HappyCall Jumbo Doubleside pan. Kalau ada yang berminat nak dapatkan HappyCall Jumbo Doubleside pan ni boleh Sms/Whatsapp/Telegram no ni 012 617 8480. Comfirm tak menyesal punya!
0 comments:
Post a Comment